Food Systems (En. to Fr.)

Food Systems

All over the world, peasants and small-scale family farmers are confronted by an economic system that excludes or threatens to overwhelm them. In the global South, peasants struggle against destructive mega-projects, such as palm oil plantations or open-pit mining installations, that diminish their water supply, contaminate their environment, and threaten to displace them from their land. In the global North, farmers struggle to retain control of their seeds, to resist large-scale land investments, and, if they are organic farmers, to protect their crops from contamination by pesticides and GMOs. Peasants, family farmers, and farm workers, no matter whether they are in the North or the South, must face the constant challenge of making a decent living in an economic context that is controlled by a small number of very powerful transnational corporations.

Systèmes alimentaires

Partout au monde, les paysans et les exploitants de fermes familiales travaillant à petite échelle font face à un système économique qui les exclut ou qui menace de les écraser. Dans l’hémisphère sud, les paysans luttent contre des mégaprojets destructeurs comme les plantations d’huile de palme ou les mines à ciel ouvert qui réduisent leur approvisionnement en eau, contaminent leur environnement et menacent de les chasser de leurs terres. Dans l’hémisphère Nord, les fermiers luttent pour garder le contrôle de leurs semences, pour résister aux investissements immobiliers à grande échelle, et, s’ils sont agriculteurs biologiques, pour protéger leurs récoltes de la contamination par les pesticides et les OGM. Les paysans, les fermes familiales et les travailleurs agricoles des deux hémisphères doivent constamment relever le défi de gagner décemment leur vie dans un contexte économique contrôlé par un nombre restreint de puissantes entreprises transnationales.

From Hudson Food Collective newsletter